För dig som behöver en rullstol

Om du på något sätt har ett rörelsehinder kan en rullstol hjälpa dig. Både i vardagen och att kunna följa med på aktiviteter och att ha ett socialt liv. Om du är rörelsehindrad kan du få hyra en rullstol av ditt landsting.


rullstolVart du ska vända dig för att få en rullstol beror på vilken kommun och vilket landsting du tillhör. Kontakta därför din vårdcentral för min information.

Du kan vända dig till din arbetsterapeut, distriktsköterska, sjukgymnast eller läkare.

Rullstol för en liten avgift

I vissa landsting kan du vända dig till vårdcentralen för att få en rullstol som du kan hyra för ingen eller en liten avgift. Då får du dock en rullstol som landstinget har köpt, och alltså ingen med några speciella egenskaper och finesser.

Vill du ha en annan rullstol kan vissa kommuner erbjuda dig att betala för mellanskillnaden.

Hyra rullstol

Det finns många ställen där du kan hyra en rullstol, exempelvis på nätet. Detta om du bara tillfälligt behöver en rullstol. Du kan hyra en rullstol under bara en dag eller upp till flera månader.

Det finns många olika företag som erbjuder dessa tjänster för olika priser.

Köpa rullstol själv

Att köpa en ny rullstol helt själv kan vara ganska dyrt. Däremot finns det många begagnade rullstolar att köpa på diverse förmedlingssajter.

Att tänka på när du köper en rullstol

Om du ska köpa en rullstol ska du tänka på vad du ska ha den till och vart du mest behöver den. Är det mest för inomhus, utomhus eller behöver du en allround-rullstol?

För att rullstolen ska passa dig behöver du också ta reda på vilken sittbredd och vilken sitthöjd du behöver. En smal sittbredd är ungefär 40-43 centimeter, en bred sittbredd är ungefär 50 centimeter. En låg sitthöjd är ungefär 42-43 centimeter, en hög sitthöjd är ungefär 50-52 centimeter.

Andra frågor du bör ställa dig är om rullstolens vikt spelar roll för dig, om den är lätt att fälla ihop och transportera samt vilken maxvikt rullstolen klarar av.

Funderar du på att köpa elrullstol?

Det finns många olika elrullstolar som antingen är anpassade för inomhus eller utomhusbruk. De som är anpassade för utomhusbruk har ofta starkare motorer och större hjul. För de som ska vara inomhus är ofta mindre och smidigare. Självklart finns det även allround-elrullstolar också.

Det finns även elrullstol som är så ergonomiskt anpassade att de fungerar som arbetsstolar.